Wie mij kent weet dat passie, ervaring, enthousiasme en gedrevenheid allemaal bij mij horen. Ik maak van elke maaltijd een feest. Oerkoken is geweldig om te doen en te beleven. Natuurlijke gerechten worden op een houtkachel en open vuur door mij bereid. Als het even kan met ingrediënten uit de directe omgeving.
Over Theo de Gier
De hemel op aarde. Theo de Gier woont er. Hij geniet van het uitzicht en de gebeurtenissen om hem heen. De groei van planten en kruiden, de dieren, de seizoenen.
Theo was ruim 30 jaar de eigenaar van Oerkroeg Schiller, een in de Achterhoek bekende kroeg. Hij kookte daar voor zijn gasten op geheel eigen wijze. Producten haalde hij al ver voor de trend uit eigen streek, biologisch was voor hem een voorwaarde. En alles maakt en bereid hij zelf. Gehakt wil hij niet door de gehaktmolen halen, maar zelf hakken. Niet met roestvrij staal, maar gietijzeren pannen en scherp geslepen mes. “Je proeft het, het is zoveel lekkerder. De mens is wat hij eet en daarom vind ik dat je van elke maaltijd een feest moet maken. Als klassiek geschoolde kok heeft Theo zich toegelegd op de kracht van kruiden en planten. En van “wild” maakt hij de lekkerste gerechten.
In de buitenlucht -omdat zijn filosofie daar het best tot zijn recht komt- kookt Theo met respect voor de natuur. Koken, bakken, roken en roosteren doet hij op een kookvuur met producten zonder conserveringsmiddelen. Veel planten die hij om zich heen plukt, gebruikt hij in de gerechten.
Koken voor anderen doet hij zeer graag, waarbij terug naar de basis het motto is van de Oerkok Theo.
‘ Oerkoken. Dat claimt menigeen te hebben uitgevonden, maar dat kan niet. Oerkoken is ontstaan in de oertijd. Eten is ouder dan praten.
Uit: Ode aan het Wild
door Ellen Willems