
“Hij, die met zijn handen werkt,
is een arbeider
Hij, die met zijn handen en hoofd werkt,
is een ambachtsman
Hij, die met zijn hoofd, handen en hart werkt,
is een kunstenaar”
Franciscus van Assisi
Als je een ervaren gepassioneerde vakman aan het werk ziet, begrijp je wat er bedoeld wordt met werken met hoofd, handen en hart. Waar elke slag raak is, waar verbindingen worden gemaakt, die alleen mogelijk zijn door ervaring en verdieping, waar iets uit groeit met oog voor schoonheid.
Vakmanschap, duurzaamheid en natuur staan centraal bij The Green Circle. Een collectief van vakmensen met hun eigen bedrijf en ervaring in hun eigen ambacht. Elke leraar is een meester in zijn vakgebied, maar daarnaast ook actief bezig het ambacht levend, hedendaags en dynamisch te houden. The Green Circle werkt samen met deze vaklieden om workshops in de natuur aan te bieden. Bij elke workshop en op het hele terrein wordt zonder stroom gewerkt. Dit maakt dat de cursisten teruggaan naar de basis van het ambacht en de herkomst van het materiaal.
The Green Circle is een uniek samenwerkingsverband van verschillende ambachtslieden die door hun gedrevenheid en ervaring hun vak willen delen met anderen. The Green Circle creëert een platform voor het hedendaagse ambacht. Zij ontwikkelt programma’s en activiteiten waarbij leren, verbinden, inspireren en ontwikkelen centraal staan. Traditionele technieken worden gebruikt om direct in contact te komen met de materialen, het gereedschap en je omgeving. Het initiatief van Daan de Leeuw om deze activiteiten te faciliteren hebben als doel om al deze ervaringen, zo basaal mogelijk te beleven. Hierdoor wordt het pad naar het uiteindelijke resultaat versterkt. Het gaat om de beleving, het leren van technieken, het proces en het doel erna toe. Zo probeert hij met verschillende activiteiten het bewustzijn en de relatie van de mens en natuur te bevorderen.
Het woord ‘ambacht’ roept bij vrijwel iedereen positieve associaties op zoals eerlijkheid, authenticiteit, natuurlijkheid, menselijkheid en veiligheid.
Het refereert aan andere waarden, waarin we als individu gezien worden en de massa-industrie ons niet tot anonieme consumenten degradeert. Het ambachtelijk vervaardigen van producten staat voor positieve waarden als autonomie, arbeidsvreugde, en trots. Met het ‘Nieuwe Ambacht’ proberen wij op verschillende manieren onze bijdrage te leveren. De workshops in de natuur is er één van. Daarnaast leggen wij actief verbinding met andere organisaties, zoals de Craft Counsil Nederland, Green Label en Ambacht in Beeld
Hieronder introduceren wij met enige trots onze teachers en het aanbod van workshops voor 2018.
Teacher Vers Hout Bewerken
Daan de Leeuw is een houtbewerker en ambachtsman in hart en ziel. Zo restaureert hij al meer dan 30 jaar, antiek meubelen, maakt meubelen op maat, ontwerpt, geeft workshops en cursussen en maakt kunst objecten. Zijn passie en uitdaging in de kunst ligt op het vlak van bewustwording. Het verhaal achter een object. Hij wil met zijn werk mensen inspireren om met andere ogen naar de natuur te kijken. Bewustwording en klimaatsverandering zijn het gesprek van de dag. Naast zijn sculpturen maakt hij ook meubelen die als kunstobjecten gezien mogen worden. Zijn kunst ontstaat vanuit zijn achtergrond als ambachtsman en de inspiratie die hij opdoet uit de natuur en de hedendaagse klimaatdiscussies. Bijna 10 jaar heeft Daan gewoond in Wales en daar gewerkt als houtbewerkingsleraar. Hier heeft hij verschillende studies gevolgd in het werken met natuurlijke materialen zoals wol, leer, wilgen, vers hout, klei en metaal in relatie tot de mensheid. Vershoutbewerking heeft hem heel veel gegeven en hoopt hiermee vele cursisten te inspireren. Om zijn website te zien klik op de volgende link http://www.bijzonderehoutbewerkingen.nl/
Teachers Wilgen vlechten
Sven Hoogerhoud is een oude bekende van The Green Circle. Hij heeft een zeer hoog aanzien in de wilgen wereld en maakt vakkundig vlechtwerk. Zijn manden herken je aan de manier waarop deze gevlochten zijn. De vormgeving en vlecht patronen zijn van zeer hoge kwaliteit. Zijn collega/vriendin Hedy Witsmeer heeft een bedrijf die o.a baren vlecht. Sinds een paar jaar bedrijven Sven en Hedy samen De Wilgen Studio. Zij maken grafbaren, manden voor de verkoop en geven nu ook samen workshops bij The Green Circle. Om werk van hun te zien en meer achtergrond te krijgen in hun werkwijze kun je informatie vinden op de website van De Wilgenstudio
Teacher Beeldhouwen
Jan-Carel Koster De drang tot beeldhouwen is ontstaan in zijn vroege jeugd doordat, net als ieder mens, hij zichzelf, maar ook de wereld om zich heen probeerde te ontdekken en te begrijpen. Beeldhouwer, in de traditionele zin van het woord. Vanaf zijn zesde jaar ambachtelijk opgeleid door zijn grootvader en op die manier opgeklommen van “gezel” tot “meester”. Met deze “op hout”verworven kennis heeft hij vervolgens zijn werkterrein verbreed naar steen als materiaalsoort. Zijn ambachtelijke achtergrond, in combinatie met theoretische scholing en een zoektocht naar werkmethodieken en techniek van de beroemde beeldhouwers uit de renaissance (Michelangelo) heeft hem gemaakt tot de beeldend kunstenaar die hij nu is. Jan-Carel tracht met zijn kenmerkende abstracte en organische objecten een brug te slaan tussen natuur, wetenschap en vakmanschap, met verwijzingen naar zowel de fysieke als de psychische omgeving en beleving. Zijn werk staat landelijk bekent en in vele gemeentes, provinciale gebouwen en ruimtes staan beelden van hem. http://jancarelkoster.nl/
Teacher Smeden
Kees Klaassen is een gedreven en veelzijdige smid. Kees probeert zichzelf altijd te verplaatsten in het materiaal waardoor hij technieken leert begrijpen. Naarmate hij vaardigheden meer en meer leert beheersen worden voor hem ook de mogelijkheden groter om het metaal te bewerken. Hij is constant in beweging waardoor hij grenzen op zoekt. Dit neemt hij mee in zijn workshops waarin hij jou begeleid om het metaal te ontdekken en wat metaal met je doet. Kees heeft al veel items onder zijn hamer vandaan zien komen. Een recente opdracht van de gemeente Zwolle waarin hij 32 gesmede beeldjes mocht plaatsen door de stad heen. Een prachtig kunstwerk van grote klasse. Kees Klaassen website
Teacher Keramiek
Maarten Damen. Na een technische Keramiek opleiding heeft Maarten gewerkt in Frankrijk en Spanje. Zijn specialiteit is het maken van hout gestookte ovens. Maarten is een bevlogen keramist. Hij heeft een winkel in Roermond waar hij zijn eigen ambachtelijk vervaardigde producten verkoopt. Het geven van workshops doet hij erg graag. Hier geeft hij uitvoerig uitleg in het gebruik van de schop draaischijf en met Oerkracht stoken we elk jaar de met hout gestookte en zelf ontworpen oven. Dit proces duurt zo’n 12 uur. Voor meer informatie over Maarten en de verkoop van eigen keramiek in zijn winkel Camac Machi te Roermond, kun je bekijken op zijn website http://www.camacmachi.nl/
Teacher Vilten
Anneke Copier is viltkunstenaar. Haar werk wordt op veel plekken in de wereld verkocht. Ook heeft ze connecties met mode ontwerper Louise Jonkman Van Haastrecht. Haar werk is van bijzondere kwaliteit te noemen. Haar bedrijf “Felt For Architecture” maakt op ambachtelijke wijze vilten wand- en vloertapijten. Anneke heeft aangegeven om speciaal voor The Green Circle workshops te willen geven. Voor meer informatie over Anneke Copier zie haar website http://www.annekecopier.nl/index.html
Teacher Leerbewerken
Danielle Roossien is een enthousiaste en veelzijdige leerbewerkster met een grote dosis energie en doorzettingsvermogen. Altijd nieuwsgierig naar nieuwe technieken, nieuwe vormen en nieuwe details terwijl het ambacht boven alles staat. Danielle is een jonge dynamische vakvrouw die het volgens The Green Circle zeker gaat maken. Zij beoefend haar vak als professioneel leerbewerkster uit in haar bedrijf “Epic Leather” en geeft daarnaast ook workshops. We heten Danielle van harte welkom en zijn ervan overtuigd dat zij heel veel te bieden heeft in de workshop leerbewerking. Haar facebook pagina is hier te vinden https://www.facebook.com/epicleathernl/
Oerkoken
Oerkok Theo de Gier, kookt als geen ander. Met liefde voor zijn vak, bijzondere kijk op het bereiden van een maaltijd en op smaakkeuzes mag hij wel als “chef kok” bestempelt worden. Hij bereid de maaltijden voor de workshops op een eigenzinnige manier voor. Zo verwerkt hij eetbare ingrediënten uit de directe omgeving en gebruikt biologische producten. Dit alles gebeurt op open vuren of hout gestookte kachels. Lees meer