Vanaf jonge leeftijd ben ik ambachtelijk opgeleid door mijn grootvader. Met deze “op hout” verworven kennis heb ik vervolgens mijn werkterrein verbreed naar steen als materiaalsoort.
Mijn werk kenmerkt zich door veel symboliek en ik probeer de verbinding van de aardse mens met de oeroude kosmische invloeden hier op aarde uit te beelden.
Facebook: Beeldhouwer Jan-Carel Koster
Over Jan-Carel
Beeldhouwer, in de traditionele zin van het woord. Vanaf zijn zesde jaar ambachtelijk opgeleid door zijn grootvader, een begenadigd schrijnwerker, en op die manier opgeklommen van “gezel” tot “meester”.
Zijn ambachtelijke achtergrond, in combinatie met theoretische scholing en een zoektocht naar de werkmethodieken en techniek van de beroemde beeldhouwers uit de renaissance (Michelangelo!), heeft hem gemaakt tot de beeldend kunstenaar die hij nu is. Werk dat zowel nationaal als internationaal zeer wordt gewaardeerd. Het meest werkt hij met grote marmeren blokken die hij omvormt tot meesterlijke werkstukken. Het geven van workshops in de natuur vind hij ontzettend leuk. Vooral de interactie die ontstaat tussen cursist en hemzelf.
Jan-Carel tracht met zijn kenmerkende abstracte en organische objecten een brug te slaan tussen natuur, wetenschap en vakmanschap, met verwijzingen naar zowel de fysieke als de psychische omgeving en beleving.
Voor hem staat multidimensionaal werk voor het maken van 3D sculpturen met als vierde, toegevoegde dimensie het element tijd (de ruimte tijd). Deze (in principe voor ons, mensen, niet waarneembare) dimensie tracht hij tot zijn recht te laten komen door binnen zijn werken altijd te refereren aan verleden, heden en toekomst en de samenleving daarmee te laten zien en voelen dat alles en iedereen blijft evolueren. Zelf ziet hij dit als een constante golf van energie die continu door de samenleving stroomt, een eeuwige kracht die zorg draagt voor de evolutie.
Zijn innerlijke drive om te scheppen ligt in deze existentiële wetmatigheid verankerd:
verleden maakt heden schept toekomst
Terug naar de pagina Beeldhouwen, klik hier